Cookies op onze websites

Wij houden op de eerste plaats van zelfgebakken “cookies”. En wij hopen jij natuurlijk ook ;)  

Daarnaast plaatsen wij digitale “cookies” om jouw bezoek aan onze site zo optimaal mogelijk te maken. Wij en onze partners willen tevens begrijpen hoe jij onze site gebruikt. 

Door verder te klikken op deze site of door op “toestemming” te drukken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op onze website en ondubbelzinnige / uitdrukkelijke toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens die met deze cookies zijn verzameld.

Voor meer informatie over (digitale) cookies, of hoe je deze kan verwijderen, bezoek onze privacy en cookie verklaring

Veel leesplezier!

Klassieke Kerststol

Een Kerststol mag niet ontbreken bij het kerstontbijt. Dit kerstbrood maak je helemaal zelf.

1 stuk

Wat bakervaring gewenst 40 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Klassieke Kerststol

Bakgerei:

water
theedoek (schoon)

Voor het kerststol deeg:

1 pak Mix voor Witbrood (bv. Koopmans)
200 ml melk (lauw)
100 g margarine (zachte)
2 eieren op kamertemperatuur
80 g basterdsuiker (lichtbruin/gele)
2 zakjes Dr. Oetker Vanillesuiker
2 el Dr. Oetker Citroenrasp
bloem

Voor de kerststol vulling:

150 g rozijnen
150 g krenten
sukade
1 zakje Dr. Oetker Amandelschaafsel
175 g Dr. Oetker Amandelspijs
1 el Dr. Oetker Citroenrasp
1 ei

Voor decoratie:

1 zakje Dr. Oetker Glazuur Wit
50 g poedersuiker (gezeefd)

preparation

Bereiding

1

Het kerststol deeg

Volg de algemene bereidingswijze op het pak broodmix, maar vervang de aangegeven hoeveelheid boter door 100 g boter en vervang het water door melk en voeg alle extra ingrediënten voor het deeg toe.

2

Meng de krenten, rozijnen, sukade en het amandelschaafsel. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Druk het kerststol deeg iets plat en kneed het vruchten-notenmengsel door het deeg.

3

Vet de bakplaat in of bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng met de mixer met kneedhaken de amandelspijs met het ei en de citroenrasp. Maak van het kerststol deeg een ovale lap waarbij de voorkant wat dunner is dan de achterkant. Vorm van de amandelspijs een dunne rol 1 cm korter dan de breedte van de deeglap.

4

Leg de rol iets boven het midden op het breedste stuk van het deeg. Besprenkel het deeg met een beetje water en vouw de smalle kant van het deeg over de spijsrol. De onderkant van het deeg steekt iets uit, maar de spijsrol is helemaal bedekt. Druk het kerststol deeg aan het einde van de spijsrol iets aan.

5

Bedek het brood met de theedoek. Maak de theedoek vochtig en laat het brood op een warme plaats 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor.

Elektrische oven: 220 °C

Heteluchtoven 200 °C

Baktijd: 35 - 40 Minuten

6

Schuif boven in de oven een rooster met een ovenschaaltje gevuld met water. Schuif de bakplaat met het gerezen brood (zonder doek) onder in de oven. Bak het brood bruin en gaar.

7

Laat de kerststol op een rooster tien minuten afkoelen. Smelt het Gebaksglazuur volgens de bereidingswijze op de verpakking.

8

Bestrijk de kerststol met glazuur en bestrooi het rijkelijk met poedersuiker. Laat de kerststol daarna helemaal afkoelen.

9

Decoreer de kerststol vlak voor het serveren eventueel met extra poedersuiker.

Voedingswaarden Voor het recept Klassieke Kerststol

Per Portie/Stuk Per 100 g / ml
Energie 23011kJ
5496kcal
1294kJ
309kcal
Vet 0g 0g
Koolhydraten 0g 0g
Eiwit 0g 0g