Broodhaantje

Het leukste om zelf te maken voor Pasen: Een broodhaantje voor op de Palmpaasstok of gewoon lekker voor tijdens de Paasbrunch.

1 stuk

Wat bakervaring gewenst 40 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Broodhaantje

Bakgerei:

melk om te bestrijken
4 Eierschalen (leeg)
4 Geverfde eieren

Voor het deeg:

500 g Kristalbloem (Koopmans)
1 zakje Dr. Oetker Gist
75 g suiker
1 zakje Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
snufje zout
75 g boter of margarine (gesmolten lauwe)
250 ml melk (lauwwarm)
rozijnen of hazelnoot

preparation

Bereiding

1

Het deeg maken

Zeef de bloem boven een kom. Doe er de gist bij en meng dit zorgvuldig met de suiker, vanillesuiker en het zout. Voeg de gesmolten boter en de lauwe melk toe. Klop alle ingrediënten met de mixer eerst op de laagste, daarna op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een glad beslag. Als het deeg plakkerig is, voeg dan nog een beetje bloem toe. Let op dat het niet te veel is, het deeg moet zacht blijven.

2

Deeg laten rijzen

Dek het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Kneed het deeg nog een keer door met de mixer op de hoogste stand.

3

Voor de haan

Maak van tweederde van het deeg een rol van 45 cm lang. Snijd de rol in tien gelijke stukken (3 voor de kop en de hals en 7 voor de romp). Houd eenderde van het overgebleven deeg apart. Maak van tweederde ook een rol van 45 cm lang, snijd deze in 28 gelijke stukjes.

4

Afmaken van het broodhaantje

Vet een bakblik in en leg daarop alle stukjes deeg in de vorm van een haan. Rol voor de vleugels het deeg dun uit. Maak van de rest van het deeg kleine balletjes en leg deze als kam en snavel op de haan. Druk 1 rozijn of hazelnoot als oog in het deeg. Laat de haan op een warme plek rijzen, tot deze twee keer zo groot is. Druk 4 lege, ingevette halve eierschalen in de staart. Bestrijk de haan met melk en zet bak het brood in de oven. Verwijder de lege eierdoppen in de staart van de haan na het bakken en leg mooi geverfde eieren ervoor in de plaats.

Elektrische oven: 220 °C

Heteluchtoven 200 °C

Baktijd: 20 - 30 Minuten

Voedingswaarden Voor het recept Broodhaantje

Per Portie/Stuk Per 100 g / ml
Energie 11556 kJ
2760 kcal
1206 kJ
288 kcal
Vet 70.87 g 7.38 g
Koolhydraten 459.97 g 47.91 g
Eiwit 68.53 g 7.14 g
Cookies- en analytische instellingen

We zouden het fijn vinden als je ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe je onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij je gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde content of aanbiedingen op hun platforms. Als je hiermee akkoord gaat, klik je op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. Je kunt op elk moment van gedachten veranderen en je toestemming intrekken.

Noodzakelijke Cookies

We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Omdat deze cookies noodzakelijk zijn kunnen ze niet uitgeschakeld worden.

Altijd actief
Analytics en personalisatie

Daarnaast willen we graag meer weten over hoe je onze website gebruikt om deze voor jou en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.

Ja

no

(Re-) Marketing / gegevensuitwisseling met derden

Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op jouw behoeften, verzamelen we hoe je op onze website komt en hoe je omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor jou te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om je account of profiel op hun platform te personaliseren.

Ja

no