Cookies op onze websites

Wij houden op de eerste plaats van zelfgebakken “cookies”. En wij hopen jij natuurlijk ook ;)  

Daarnaast plaatsen wij digitale “cookies” om jouw bezoek aan onze site zo optimaal mogelijk te maken. Wij en onze partners willen tevens begrijpen hoe jij onze site gebruikt. 

Door verder te klikken op deze site of door op “toestemming” te drukken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op onze website en ondubbelzinnige / uitdrukkelijke toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens die met deze cookies zijn verzameld.

Voor meer informatie over (digitale) cookies, of hoe je deze kan verwijderen, bezoek onze privacy en cookie verklaring

Veel leesplezier!

Broodhaantje

Het leukste om zelf te maken voor Pasen: Een broodhaantje voor op de Palmpaasstok of gewoon lekker voor tijdens de Paasbrunch.

1 stuk

Wat bakervaring gewenst 40 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Broodhaantje

Bakgerei:

melk om te bestrijken
4 Eierschalen (leeg)
4 Geverfde eieren

Voor het deeg:

500 g Kristalbloem (Koopmans)
1 zakje Dr. Oetker Gist
75 g suiker
1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker
snufje zout
75 g boter of margarine (gesmolten lauwe)
250 ml melk (lauwwarm)
rozijnen of hazelnoot

preparation

Bereiding

1

Het deeg maken

Zeef de bloem boven een kom. Doe er de gist bij en meng dit zorgvuldig met de suiker, vanillesuiker en het zout. Voeg de gesmolten boter en de lauwe melk toe. Klop alle ingrediënten met de mixer eerst op de laagste, daarna op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een glad beslag. Als het deeg plakkerig is, voeg dan nog een beetje bloem toe. Let op dat het niet te veel is, het deeg moet zacht blijven.

2

Deeg laten rijzen

Dek het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Kneed het deeg nog een keer door met de mixer op de hoogste stand.

3

Voor de haan

Maak van tweederde van het deeg een rol van 45 cm lang. Snijd de rol in tien gelijke stukken (3 voor de kop en de hals en 7 voor de romp). Houd eenderde van het overgebleven deeg apart. Maak van tweederde ook een rol van 45 cm lang, snijd deze in 28 gelijke stukjes.

4

Afmaken van het broodhaantje

Vet een bakblik in en leg daarop alle stukjes deeg in de vorm van een haan. Rol voor de vleugels het deeg dun uit. Maak van de rest van het deeg kleine balletjes en leg deze als kam en snavel op de haan. Druk 1 rozijn of hazelnoot als oog in het deeg. Laat de haan op een warme plek rijzen, tot deze twee keer zo groot is. Druk 4 lege, ingevette halve eierschalen in de staart. Bestrijk de haan met melk en zet bak het brood in de oven. Verwijder de lege eierdoppen in de staart van de haan na het bakken en leg mooi geverfde eieren ervoor in de plaats.

Elektrische oven: 220 °C

Heteluchtoven 200 °C

Baktijd: 20 - 30 minuten

Voedingswaarden Voor het recept Broodhaantje

Per Portie/Stuk Per 100 g / ml
Energie 11556kJ
2760kcal
1206kJ
288kcal
Vet 70.87g 7.38g
Koolhydraten 459.97g 47.91g
Eiwit 68.53g 7.14g