Cookies op onze websites

Wij houden op de eerste plaats van zelfgebakken “cookies”. En wij hopen jij natuurlijk ook ;)  

Daarnaast plaatsen wij digitale “cookies” om jouw bezoek aan onze site zo optimaal mogelijk te maken. Wij en onze partners willen tevens begrijpen hoe jij onze site gebruikt. 

Door verder te klikken op deze site of door op “toestemming” te drukken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op onze website en ondubbelzinnige / uitdrukkelijke toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens die met deze cookies zijn verzameld.

Voor meer informatie over (digitale) cookies, of hoe je deze kan verwijderen, bezoek onze privacy en cookie verklaring

Veel leesplezier!

Cookie Icing bloempatroon

Koekjes versieren met een bloempatroon. Een royal (cookie) icing hard goed uit. De koekjes zijn hierdoor stapelbaar. Lees hier hoe je een royal icing maakt en gebruikt op je vers gebakken koekjes (met recept!).

10 - 12 koekjes

Voor ervaren bakkers 60 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Cookie Icing bloempatroon

Extra nodig:

uitsteekvormpje rond
cocktailprikker
spuitzak
spuitmondje met een kleine ronde opening
plasticfolie
deegroller
bakpapier

Voor de glazuur:

400 g poedersuiker
10 g eiwitpoeder
60 ml water
1 pak Dr. Oetker Kleurstoffen

Voor de koekjes:

25 g margarine
mespuntje zout
1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker
100 g basterdsuiker (witte)
1 ei op kamertemperatuur
200 g bloem

preparation

Bereiding

1

Royal icing maken (bak je zelf koekjes; zie voor recept stap 9)

Roer in een schaaltje de poedersuiker met het eiwitpoeder en het water. Meng eerst 9/10 van het water door het poeder. Voeg de rest van het water pas aan het einde druppelsgewijs toe als alles goed gemengd is. De icing heeft de juiste structuur wanneer je een lepeltje uitneemt, dit teruggiet in het schaaltje, en de icing binnen 10 seconden weer een glad oppervlak heeft. Doe 2/3 van de witte icing in een schaaltje en meng hierdoor wat van de rode kleurstof totdat de Cookie Icing een egaal roze kleur heeft.

2

Lijn trekken

Trek met behulp van bijvoorbeeld een satéprikker een volle roze lijn op een enkele mm van de rand van het koekje. Laat het koekje 15 minuten drogen voordat je verder gaat.

3

Figuur inkleuren met royal (cookie) icing

Zodra de lijn droog is, vul je de rest van het koekje binnen de lijn op met de roze Cookie Icing. Gebruik hiervoor een lepeltje. Wacht tot de Cookie Icing mooi is uitgevloeid. Dan is het koekje klaar om verder te gaan met decoreren.

4

Cookie icing wit

Doe de resterende witte royal icing in een spuitzak met klein spuitmondje.

5

Trek strepen

Trek vijf strepen met de witte cookie icing op het ingekleurde roze koekje.

6

Bloempatroon maken

Trek vanuit het midden met een cocktailprikker lijnen zodat er een bloemetje ontstaat.

7

Laat de icing drogen

Laat de koekjes met cookie icing minstens 40 minuten drogen voor serveren.

8

Wil je de koekjes stapelen?

Na 4 uur naast elkaar drogen is de royal cookie icing volledig uitgehard en voldoende om de koekjes te kunnen stapelen. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel.

9

Recept voor uitsteek koekjes

Het is natuurlijk het leukst en lekkers om de koekjes zelf te bakken. Laat de koekjes goed afkoelen voordat je ze gaat decoreren met een royal cookie icing.

10

Maak het koekjesdeeg. Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout luchtig.

11

Voeg het ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen. Roer er dan met een spatel de bloem door en kneed met schone handen snel tot een samenhangend deeg. Maak er een bol van, maak hem iets plat en pak het koekjesdeeg in huishoudfolie. Leg het een uur in de koelkast.

12

Verwarm de oven voor.

Elektrische oven: 170 °C

Heteluchtoven 160 °C

13

Leg de plak koekjesdeeg op een bebloemd werkblad en rol uit tot ongeveer ½ centimeter dik. Steek er met stekers zoveel mogelijk koekjes uit en leg die op de bakplaat met bakpapier. Maak van de restjes deeg weer een bol en rol opnieuw uit. Steek ook hier weer koekjes uit. Ga door tot het deeg op is.

14

Bak de koekjes 20-30 minuten (afhankelijk van de oven en de dikte van het koekje) en keer halverwege de baktijd de bakplaat om zodat ze gelijkmatig bruin bakken. De koekjes zijn gaar als je ze over de bakplaat kunt schuiven (niet meer plakken).

Baktijd: 20 - 30 minuten

15

Laat de koekjes buiten de oven op een rooster helemaal afkoelen en verpak ze in een luchtdichte koektrommel.

Voedingswaarden Voor het recept Cookie Icing bloempatroon

Per Portie/Stuk Per 100 g / ml
Energie 1206kJ
288kcal
1453kJ
347kcal
Vet 2.45g 2.95g
Koolhydraten 61.96g 74.65g
Eiwit 3.66g 4.41g