Berlinerbollen

Wie kent ze niet? Berlinerbollen gevuld met zoete jam. Zo maak je de Berlinerbollen ze helemaal zelf.

6 - 8 stuks

Wat bakervaring gewenst 40 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Berlinerbollen

Bakgerei:

plantaardige olie om in te frituren
poedersuiker

Voor het deeg:

500 g bloem
1 zakje Dr. Oetker Gist
30 g suiker
1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker
1 tl Dr. Oetker Amandel Aroma
2 eieren
1 eidooier
100 g margarine (gesmolten)
125 ml melk (lauwwarm)

Om te bestrijken:

1 eiwit
300 g jam naar keuze

preparation

Bereiding

1

Het berlinerbollen deeg

Doe de bloem in een mengkom en meng het met de gist. Voeg de suiker, vanillesuiker, aroma, eieren, eigeel, gesmolten boter en melk toe. Meng het geheel met een mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen.

Baktijd: ongeveer 1 - 2 Minuten

2

De berlinerbollen laten rijzen

Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm. Maak uit het deeg met een ronde steker (of de rand van een glas) cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Bedekt de helft van de cirkels in het midden met een beetje jam. Bestrijk de randjes van deze cirkels met een beetje eiwit. Leg een andere cirkel (zonder jam) erop en druk de deegranden goed aan. Leg de cirkels op een met bloem bestoven bakplaat om te rijzen. Dek de cirkels af met plasticfolie. Laat de berlinerbollen rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen.

3

Berlinerbollen bakken

Verhit de olie. Doe de bollen voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de bollen circa 1 minuut (met de deksel op de pan) tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de bollen om en bak ze (met open deksel) aan de andere kant goudbruin. Laat de bollen op keukenpapier of een taartrooster uitlekken en iets afkoelen. Bestrooi de berlinerbollen met gezeefde poedersuiker.

Voedingswaarden Voor het recept Berlinerbollen

Per Portie/Stuk Per 100 g / ml
Energie 2278 kJ
544 kcal
1235 kJ
295 kcal
Vet 15.69 g 8.52 g
Koolhydraten 85.55 g 46.50 g
Eiwit 12.91 g 7.02 g
Cookies- en analytische instellingen

We zouden het fijn vinden als je ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe je onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij je gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde content of aanbiedingen op hun platforms. Als je hiermee akkoord gaat, klik je op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. Je kunt op elk moment van gedachten veranderen en je toestemming intrekken.

Noodzakelijke Cookies

We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Omdat deze cookies noodzakelijk zijn kunnen ze niet uitgeschakeld worden.

Altijd actief
Analytics en personalisatie

Daarnaast willen we graag meer weten over hoe je onze website gebruikt om deze voor jou en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.

Ja

no

(Re-) Marketing / gegevensuitwisseling met derden

Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op jouw behoeften, verzamelen we hoe je op onze website komt en hoe je omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor jou te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om je account of profiel op hun platform te personaliseren.

Ja

no