Flag

Honingdeeg (Lebkuchen)

1 portie
Moeilijk
40
Honingdeeg vormt de basis voor de bekende "Lebkuchen" uit Duitsland. Deze versierde koeken worden voornamelijk gemaakt rond de kerstdagen.
Extra informatie
Een beetje meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Picture - Hero image
Benodigdheden
Benodigdheden
Mengkom
Bakpapier
Bakplaat
Koekuitsteker

Ingrediënten

Voor honingdeeg
1000 groggemeel (verkrijgbaar bij een biologische winkel of molenaar)
snufjezout
80 gspeculaaskruiden
1 elkaneel
2 tlDr. Oetker Aroma Citroensmaak
2 zakjesDr. Oetker Walnoten
500 ghoning
240 gboter
240 gpoedersuiker
4eieren
1 zakjeDr. Oetker Backin
2 elkoud water

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Aroma Citroensmaak
Picture - Dr. Oetker Backin
1

Bereidingswijze Lebkuchen

Verwarm de oven voor. Zeef het meel met het zout boven een beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en doe hierin de kruiden, aroma en de noten.

2

Verwarm de honing, boter en de suiker in een pannetje tot 40 - 50°C. Laat het honingmengsel afkoelen en schenk het daarna in het kuiltje.

3

Klop de eieren los en voeg ze toe. Los het bakpoeder in water op en doe het bij de eieren. Kneed de ingrediënten vanuit het midden tot een samenhangend deeg. Zet het deeg 1 uur in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor. Rol het deeg tot ½ cm dik op een met bloem bestoven aanrecht uit. Steek met een uitstekertje koekjes uit het deeg. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven goudbruin.

Positie rooster: Midden

Baktijd: 10 - 12 Minuten

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 180 °C

Temperatuur heteluchtoven: 160 °C