Flag

Geglazuurde kerstkoekjes

20 koekjes
Gemiddeld
80
Wie verras jij met deze mooie kerstkoekjes? Leuk om als cadeautje te geven.
Extra informatie
Een beetje meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Picture - Hero image

Ingrediënten

Extra nodig
deegroller
plasticfolie
uitsteekvormpje naar keuze
spuitzak
spuitmondje klein en glad
Voor de kerstkoekjes
85 gboter (zachte)
mespuntjezout
1 zakjeDr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
100 gbasterdsuiker (witte)
1ei op kamertemperatuur
200 gKristalbloem (Koopmans)
Voor het icing glazuur
400 gpoedersuiker
10 geiwitpoeder
60 mlwater
1 pakDr. Oetker Kleurstoffen
Voor decoratie
Dr. Oetker Zachte Parels Zilver

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
Picture - Dr. Oetker Kleurstoffen
1

Maak het deeg voor de koekjes. Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout luchtig. Voeg het ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen.

2

Roer er dan met een spatel de bloem door en kneed met schone handen snel tot een samenhangend deeg. Maak er een bol van, maak hem iets plat en pak in in huishoudfolie. Leg een uur in de koelkast.

3

Verwarm de oven voor.

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 170 °C

Temperatuur heteluchtoven: 160 °C

4

Leg de plak deeg op een bebloemd werkblad en rol uit tot ongeveer ½ centimeter dik. Steek er met stekers zoveel mogelijk kerstkoekjes uit en leg die op de bakplaat met bakpapier.

5

Maak van de restjes deeg weer een bol en rol opnieuw uit. Steek ook hier weer kerstkoekjes uit. Ga door tot het deeg op is.

6

Bak de kerstkoekjes 20-30 minuten (afhankelijk van de oven en de dikte van het koekje) en keer halverwege de baktijd de bakplaat om ze gelijkmatig bruin te bakken. De koekjes zijn gaar als ze met een vinger over de bakplaat te schuiven zijn (niet meer plakken).

Baktijd: 20 - 30 Minuten

7

Laat de kerstkoekjes buiten de oven op een rooster helemaal afkoelen en verpak ze in een luchtdichte koektrommel.

8

Maak icing glazuur

Roer in een schaaltje de poedersuiker met het eiwitpoeder en het water. Meng eerst 9/10 van het water door het poeder. Voeg de rest van het water pas aan het einde druppelsgewijs toe als alles goed gemengd is. De icing heeft de juiste structuur wanneer je een lepeltje uitneemt, dit teruggiet in het schaaltje, en de icing binnen 10 seconden weer een glad oppervlak heeft.

9

Doe de helft van cookie icing in een bakje en roer er wat blauwe kleurstof door. Doe de blauwe glazuur in een spuitzak met een dun glad spuitmondje.

10
Picture - 1 geglazuurde kerstkoekjes.jpg

Pak een kerstkoekje en spuit eerst langs de randen van het kerstkoekje, hou een paar mm aan de buitenkant vrij want de glazuur loopt nog heel iets uit.

11
Picture - 2 geglazuurde kerstkoekjes.jpg
Picture - 5 geglazuurde kerstkoekjes.jpg

Vul dan het binnenste deel van het koekje op. Belletjes of kleine gaatjes kunnen heel makkelijk met een houten prikkertje bijgewerkt worden.

12
Picture - 3 geglazuurde kerstkoekjes.jpg
Picture - 4 geglazuurde kerstkoekjes.jpg

De kerstkoekjes kunnen direct, als de glazuur nog nat is, versierd worden met parels, glitters enzovoort.