Cookies op onze websites

Wij houden op de eerste plaats van zelfgebakken “cookies”. En wij hopen jij natuurlijk ook ;)  

Daarnaast plaatsen wij digitale “cookies” om jouw bezoek aan onze site zo optimaal mogelijk te maken. Wij en onze partners willen tevens begrijpen hoe jij onze site gebruikt. 

Door verder te klikken op deze site of door op “toestemming” te drukken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op onze website en ondubbelzinnige / uitdrukkelijke toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens die met deze cookies zijn verzameld.

Voor meer informatie over (digitale) cookies, of hoe je deze kan verwijderen, bezoek onze privacy en cookie verklaring

Veel leesplezier!

Macarons

Klaar voor uitdaging? Maak zelf overheerlijke Franse Macarons.

12 stuks

Voor ervaren bakkers 80 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Macarons

Voor de macarons:

60 g eiwitten (van 2 niet al te verse eieren maat L) avond van te voren splitsen
2 zakjes Dr. Oetker Amandelschaafsel
80 g poedersuiker
stift Dr. Oetker Kleurstoffen en eventueel smaakstof (zie aroma's)
80 g fijne kristalsuiker

Extra nodig:

bakpapier
Amandelmolen of rasp
zeefje
eierscheider
spuitzak (met rond spuitmondje)

preparation

Bereiding

Voor aardbeien macarons

200 gram aardbeiensaus in een steelpannetje al roerend au bain-marie tot de helft indampen en laten afkoelen. Extra toevoegen aan het dunne eiwit: 2 eetlepels ingekookte aardbeiensaus. Op het laatst toevoegen aan het stijfgeklopte eiwit: 1 el Dr. Oetker kleurstof Rood. Vulling: rest ingekookte aardbeiensaus.

Voor citroen macarons

Extra toevoegen aan het dunne eiwit: 2 eetlepels Dr. Oetker Citroenrasp. Op het laatst toevoegen aan het stijfgeklopte eiwit: 1 el Dr. Oetker kleurstof geel. Vulling: kant-en-klare lemoncurd.

Voor cappucciono macarons

Extra toevoegen aan het amandelmengsel: 2 staafjes à 1,8 gram oploskoffie 'espresso'. Vulling: kant-en-klare speculoosspread.

1

Voorbereiden macarons

Splits de eieren de avond tevoren, dek de kom met eiwitten af en zet deze op het aanrecht.

Elektrische oven: 160 °C

Heteluchtoven 140 °C

Baktijd: over 15 Minuten

2

Bekleed de bakplaat met bakpapier (teken eventueel ca. 26 kleine rondjes zo groot als een 2-euro muntstuk met potlood op de achterkant met een tussenruimtes van 2-3 cm). Bevestig het gladde spuitmondje aan de spuitzak. Leg een natgemaakte doek op een houten plank.

3

Maal 80 g Amandelschaafsel op de fijne rasp of in een speciale amandelmolen fijn. Voeg daarbij steeds een deel van het poedersuiker toe. Herhaal het malen, zodat het een fijn poeder wordt.

4

Zeef het poedermengsel twee keer. Meng de eiwitten in een vetvrije (metalen) kom met de helft van de fijne kristalsuiker en klop het met de mixer met garden op de laagste stand 2 minuten. Verhoog de mixersnelheid tot de middelste stand en klop de eiwitten stijf. Voeg de rest van de suiker toe en klop, tot de suiker is opgelost en het eiwitschuim glanzend en stevig is.

5

Schep het amandelmengsel op de eiwitten en spatel het luchtig en langzaam met een grote spatel, van boven naar beneden. Schep het ca. 60 keer om, zodat een egaal luchtig mengsel ontstaat dat als een lint van de spatel loopt. Bij te weinig beweging blijft het eiwit te stijf en krijgen de macarons een tuutje, bij te veel beweging wordt het macarons beslag te dun. Het macarons beslag moet traag vloeibaar zijn: schep ter controle een theelepeltje beslag op een stukje bakpapier en kijk of het traag uitloopt tot glad. Blijft het 'pieken', spatel dan nog 4-5 keer om.

6

Schep het beslag in de spuitzak. Spuit, zacht duwend, verticaal rondjes van ca. 2 cm op het bakpapier. Tik de bakplaat even horizontaal op het aanrecht om lucht onder de macarons te laten verdwijnen. Zet de bakplaat ½ tot 1 uur op een droog plekje, zodat de macarons wat indrogen en er een soort korstje ontstaat: het schuim plakt dan niet meer als je er een vinger oplegt.

7

Verwarm de oven voor. Bak de macarons in het midden van de oven 10 minuten. Open de oven 5 seconden, sluit hem weer en bak dan nog 5 minuten. Controleer of de macarons gaar zijn: tik hiervoor met een vork tegen de rand van een macarons: de bovenkant mag er niet vanaf glijden. Bak anders nog 5 minuten.

Elektrische oven: 160 °C

Heteluchtoven 140 °C

Baktijd: 15 Minuten

8

Neem de bakplaat uit de oven en leg hem op de plank met natte doek. Laat de macarons 2-3 minuten afkoelen, steek ze daarna voorzichtig los en leg ze op een taartrooster.

9

Bestrijk de helft van de macarons voorzichtig met een theelepeltje vulling, druk er een tweede macaron tegenaan.

10

Macarons bewaren

Serveer de macarons zo vers mogelijk, ze kunnen door vocht snel slap worden. Je kunt macarons ook invriezen: leg ze, met stukjes bakpapier ertussen, in een diepvriesdoosje. Als je de macarons weer wilt ontdooien duurt dit ca. 1,5 uur.

Voedingswaarden Voor het recept Macarons

Per Portie/Stuk Per 100 g / ml
Energie 435kJ
104kcal
1620kJ
387kcal
Vet 0g 0g
Koolhydraten 0g 0g
Eiwit 0g 0g