Flag

7 tips tegen voedselverspilling met bakken

Makeover Monday  

Baksels met een fruittwist!

 
Overrijp fruit zoals bananen, peren, aardbeien of blauwe bessen hoef je niet weg te gooien, maar zijn op verschillende manieren te gebruiken in baksels. Gebruik ze bijvoorbeeld door ze te mengen met het beslag voor je cake, muffins of pancakes voor extra smaak en smeuïgheid. Of serveer het fruit als topping op taart of pancakes. Je kunt ook een makkelijke compote maken door het fruit met een beetje water en suiker te koken. De compote gebruik je als topping op bijvoorbeeld cupcakes of cheesecake. 

Picture -

Twist-It Tuesday 

Tover restjes koekjes om tot een taartbodem

 
Overgebleven koekjes? Verkruimel ze en meng met gesmolten boter om er een stevige taartbodem van te maken. Ideaal voor een kwarktaart of monchoutaart! Zo geef je oude koekjes een smakelijke, nieuwe functie. 

Work Ahead Wednesday   

Koekjes wanneer je wilt! 


Maak een volledige koekjesmix klaar, verdeel het beslag in porties, en vries deze in met een label erop. Wanneer je trek hebt in iets lekkers, haal je een portie uit de vriezer, bak je het af en je hebt verse koekjes. Zo eet je precies wat je nodig hebt en voorkom je verspilling. 

Picture -

THT Thursday 

Check de houdbaarheid! 


Maak in je voorraadkast en koelkast een vaste plek voor producten die als eerste op moeten , zet er een sticker of label op, zodat je ze makkelijk herkent. THT (“ten minste houdbaar tot”) staat vaak op bakproducten zoals cakemixen, bloem en decoratie. Tot die datum is de kwaliteit het best; kijk, ruik en proef om te beoordelen of het daarna nog goed te gebruiken is. TGT betekent “te gebruiken tot” en geldt voor verse producten zoals melk of eieren. Bij die producten is het wel belangrijk om de datum serieus te nemen en het niet meer te eten na deze datum. Door producten met een datum die dichtbij komt apart te zetten, pak je ze als eerste en voorkom je verspilling. 

Fridge-Clean-Out Friday 

Van restjes cake naar luxe trifle 


Heb je nog wat cake of biscuittaart over die droog begint te worden? Gebruik het als basis voor een trifle: een nagerecht in laagjes met bijvoorbeeld room of pudding, gecombineerd met fruit of jam. Een heerlijke en slimme manier om restjes op te maken. Bekijk hier één van onze triflerecepten ter inspiratie!

Snacky Saturday 

Chocoladedip! 


Fruit dat nét iets te rijp is om zo te eten? Dip het in chocoladeglazuur! Denk aan plakjes banaan, aardbeien of appelpartjes. Laat ze even uitharden en je hebt een heerlijke zoete snack voor je zaterdagavond. Van ‘bijna overrijp’ naar ‘beste snack van de avond’. 

Sharing Sunday 

Deel je baksels 


Heb je meer gebakken dan je zelf op krijgt? Deel je taart of koekjes met buren, vrienden of collega’s. Je voorkomt verspilling en je maakt er iemand anders blij mee! 

Picture -

7 tips tegen voedselverspilling bij het eten van pizza

Meal Prep Monday 

Plan vooruit met pizza 


Drukke week voor de boeg? Maak je maaltijd alvast compleet door een frisse salade voor te bereiden. Combineer die op de dag zelf met een Ristorante Piccola: precies groot genoeg voor één persoon. Zo zet je snel een complete maaltijd op tafel en voorkom je dat er eten overblijft. 

 

Tweak It Tuesday 

Denk vooruit tijdens het koken

 
Ben je aan het koken en houd je wat groenten, kaas of saus over? Zet het alvast apart voor je volgende pizza. Zelfs een paar olijven, een halve paprika of een lepel tomatensaus kun je makkelijk bewaren. Zo maak je later iets lekkers, zonder iets weg te hoeven gooien. 

 

Waste-Free Wednesday  

Dip je restjes! 


Heb je nog een paar pizzastukken of korstjes over van de vorige avond? Serveer ze met een snelle dip van yoghurt, crème fraîche of een restje kruidenkaas. Zo gebruik je zowel je pizza restjes als andere restjes uit je koelkast en hoef je ze niet weg te gooien.

 

Picture -

THT Thursday  

Check de houdbaarheid! 


THT (ten minste houdbaar tot) staat op droge producten zoals pasta, kruidenmix en ingeblikte producten. Die kun je vaak nog prima gebruiken na de datum, zolang ze er goed uitzien, ruiken en proeven. TGT (te gebruiken tot) staat op verse producten zoals eieren of vlees. Die moet je op tijd opmaken en het niet meer te eten na deze datum. Plan elke donderdag een snelle koelkast-, vriezer- en voorraadcheck en voorkom dat de houdbaarheidsdatum verstrijkt! 

Fridge-Clean-Out Friday 

Red de restjes! 


Heb je na je houdbaarheidscheck nog producten of ingrediënten gevonden die op moeten? Gebruik ze vandaag op je pizza. Van bijna-overrijpe tomaten tot restjes kaas of sausjes: alles kan een plek krijgen op jouw vrijdagavondpizza. Of gebruik andere originele toppings zoals peer met brie en honing. Klik hier voor meer inspiratie over wat je allemaal als topping voor je zelfgemaakte pizza kan gebruiken.

 

Snacky Saturday 

Pizza rolls! 


Maak een snack van je pizzarestjes. Rol slices op tot kleine pizza rolls en bak ze nog even in de oven of grillpan. Perfect als snack-on-the-go of voor bij de borrel.  

 

Second life Sunday 

Geef je pizza een tweede leven 


Een makkelijke maaltijd voor de zondagavond, pimp je soep of salade met pizza croutons. Snijd restjes pizza in kleine blokjes, leg ze op een bakplaat en bak ze krokant in de oven. Deze pizzacroutons strooi je over soep of salade als krokante topping.