Flag

Tips

Baksoda tips
25 toepassingen
WAAR EEN BEETJE BAKSODA AL NIET GOED VOOR IS…
25 Tips waar je baksoda nog meer voor kunt gebruiken

Wist je dat baksoda behalve voor bakken, ook voor allerlei klusjes gebruikt kan worden en een duurzame vervanger is voor vele schoonmaakmiddelen? Bekijk hier onze tips!


⁠1. Sneakers schoonmaken

Strooi een beetje baksoda in een kom en giet er lauw water bij, zodat het een pasta wordt. Verdeel dit goedje over je leren sneakers en schrob ze schoon. Haal er een vochtige doek overheen en zie daar: ze zien er weer als nieuw uit.
Of: strooi een beetje baksoda in je stinkende sneakers en schud het er weer uit als je ze aantrekt. Weg vieze geurtjes!

2. Tandenpoetsen
Maak je eigen tandpasta met baksoda, kokosolie en pepermuntolie.

3. Mondspoelmiddel 
Meng een beetje baksoda in een glas water en gorgel hiermee om je adem te verfrissen.

4. Tandenborstels schoonmaken 
Meng een kwart kopje water met een zelfde hoeveelheid baksoda. Zet hier je tandenborstels in, laat een nacht staan en spoel vervolgens goed af met water.

5. Koelkast
Ruikt de koelkast  niet zo fris? Zet dan een bakje met baksoda in de koelkast: dit neutraliseert alle onaangename geurtjes.

6. Vuilnisbak
Stinkt je vuilnisbak? Strooi wat baksoda op de bodem.

7. In bad
Zout heeft een heilzame werking op de huid. Het zuiveringszout doodt bacteriën die stinkende luchtjes veroorzaken. Voeg een kop baksoda toe aan je badwater en geniet daarna van een hele zachte, gereinigde huid.

8. Stofzuiger
Strooi dan wat baksoda op de grond en zuig het op. Dan stinkt de lucht die je stofzuiger uitblaast niet meer.

9. Bloemen
Jij wilt natuurlijk ook zo lang mogelijk genieten van die mooie bos bloemen. Voeg daarom een theelepel baksoda toe aan een vaas snijbloemen, dan blijven ze langer mooi staan.

10. Fruit schoonmaken
Als je bijv. citroenschil in je baksel wilt verwerken is het verstandig om de citroen eerst goed te wassen. Dat werkt veel effectiever met baksoda: doe een eetlepel in een kom warm water en meng dit goed. Dompel je citroen in het water en laat het tien minuutjes staan. Daarna even afboenen met water en klaar!

11. Insectensteken
Gestoken door een bij of wesp? Maak met water een pasta van baksoda en smeer het op je huid om de pijn en jeuk te verlichten.

12. Haar
Baksoda verwijdert de restjes vuil in je haar  nog beter dan shampoo. Strooi daarom een beetje baksoda in je handpalm en meng het met je favoriete shampoo. Was je haar vervolgens zoals je het gewoonlijk doet.

13. Badkamer 
Geen duur schoonmaakmiddelen meer nodig… De badkamer maak je voortaan schoon met water en wat baksoda. Ook het toilet is zo schoon: voeg een kop toe aan het toiletwater en laat het een uurtje staan, spoel dan door. De baksoda maakt niet alleen schoon, maar laat ook de vieze luchtjes verdwijnen

14. Matras opfrissen
Wanneer je de bedden verschoont kun je de matrassen opfrissen door er wat baksoda op te strooien. Laat een paar uur liggen voordat je het opzuigt met de stofzuiger.

15. Pannen
Baksoda is de perfecte ontvetter voor je pannen. Maak een papje van baksoda en water en smeer de pan hiermee in. Laat het ongeveer 15 minuten inweken. Je borstelt het aangekoekte vet en vuil er nu eenvoudig af.

16. Stickers verwijderen
Meng water met baksoda tot een pasta en wrijf zachtjes op de lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.

17. Deodorant
Wrijf wat baksoda onder je armen en je hebt geen last meer van nare geurtjes.

18. Tomaten
Strooi een beetje baksoda op tomaten om ze net even iets zoeter te maken.

19. Gezichtsscrub 
Maak een pasta van drie delen baksoda en één deel water. Breng in draaiende bewegingen aan op je gezicht, reinig daarna met water.

20. Zonnebrand
Goed gesmeerd, maar toch een beetje verbrand door de zon? Mix baksoda dan met een beetje water en breng aan op de verbrande huid om de pijn te verminderen.

21. Bloedvlekken
Laat kleding met opgedroogde bloedvlekken een paar uur in koud water met wat baksoda weken. Daarna wassen zoals gewoonlijk en weg zijn de bloedvlekken.

22. Limonade
Wil je zelf bruisende limonade maken? Voeg dan een halve theelepel baksoda toe aan een kan aanmaaklimonade. Voeg een klein beetje citroensap toe, om de baksoda z’n werk te laten doen.

23. Geurtjes uit de snijplank halen 
Heeft je plastic snijplank wat ongewenste geurtjes opgenomen? Strooi wat baksoda op je plank, even goed schrobben en daarna goed afwassen.

24. Frisse huisdieren
Vieze luchtjes aan je hond of kat? Borstel hun vacht met baksoda

25. Oven reiniger
Strooi baksoda op de bodem van je oven, spuit (met een plantenspuit) hier water op en laat zo een nacht intrekken. De volgende dag boen je de oven zo schoon