Cookies op onze websites

Wij houden op de eerste plaats van zelfgebakken “cookies”. En wij hopen jij natuurlijk ook ;)  

Daarnaast plaatsen wij digitale “cookies” om jouw bezoek aan onze site zo optimaal mogelijk te maken. Wij en onze partners willen tevens begrijpen hoe jij onze site gebruikt. 

Door verder te klikken op deze site of door op “toestemming” te drukken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op onze website en ondubbelzinnige / uitdrukkelijke toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens die met deze cookies zijn verzameld.

Voor meer informatie over (digitale) cookies, of hoe je deze kan verwijderen, bezoek onze privacy en cookie verklaring

Veel leesplezier!

Geglazuurde kerstkoekjes

Wie verras jij met deze mooie kerstkoekjes? Leuk om als cadeautje te geven.

20 koekjes

Wat bakervaring gewenst 80 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Geglazuurde kerstkoekjes

Extra nodig:

deegroller
plasticfolie
uitsteekvormpje naar keuze
spuitzak
spuitmondje klein en glad

Voor de kerstkoekjes:

85 g boter (zachte)
mespuntje zout
1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker
100 g basterdsuiker (witte)
1 ei op kamertemperatuur
200 g Kristalbloem (Koopmans)

Voor het icing glazuur:

400 g poedersuiker
10 g eiwitpoeder
60 ml water
1 pak Dr. Oetker Kleurstoffen

Voor decoratie:

Dr. Oetker Zachte Parels Zilver

preparation

Bereiding

1

Maak het deeg voor de koekjes. Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout luchtig. Voeg het ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen.

2

Roer er dan met een spatel de bloem door en kneed met schone handen snel tot een samenhangend deeg. Maak er een bol van, maak hem iets plat en pak in in huishoudfolie. Leg een uur in de koelkast.

3

Verwarm de oven voor.

Elektrische oven: 170 °C

Heteluchtoven 160 °C

4

Leg de plak deeg op een bebloemd werkblad en rol uit tot ongeveer ½ centimeter dik. Steek er met stekers zoveel mogelijk kerstkoekjes uit en leg die op de bakplaat met bakpapier.

5

Maak van de restjes deeg weer een bol en rol opnieuw uit. Steek ook hier weer kerstkoekjes uit. Ga door tot het deeg op is.

6

Bak de kerstkoekjes 20-30 minuten (afhankelijk van de oven en de dikte van het koekje) en keer halverwege de baktijd de bakplaat om ze gelijkmatig bruin te bakken. De koekjes zijn gaar als ze met een vinger over de bakplaat te schuiven zijn (niet meer plakken).

Baktijd: 20 - 30 minuten

7

Laat de kerstkoekjes buiten de oven op een rooster helemaal afkoelen en verpak ze in een luchtdichte koektrommel.

8

Maak icing glazuur

Roer in een schaaltje de poedersuiker met het eiwitpoeder en het water. Meng eerst 9/10 van het water door het poeder. Voeg de rest van het water pas aan het einde druppelsgewijs toe als alles goed gemengd is. De icing heeft de juiste structuur wanneer je een lepeltje uitneemt, dit teruggiet in het schaaltje, en de icing binnen 10 seconden weer een glad oppervlak heeft.

9

Doe de helft van cookie icing in een bakje en roer er wat blauwe kleurstof door. Doe de blauwe glazuur in een spuitzak met een dun glad spuitmondje.

10

Pak een kerstkoekje en spuit eerst langs de randen van het kerstkoekje, hou een paar mm aan de buitenkant vrij want de glazuur loopt nog heel iets uit.

11

Vul dan het binnenste deel van het koekje op. Belletjes of kleine gaatjes kunnen heel makkelijk met een houten prikkertje bijgewerkt worden.

12

De kerstkoekjes kunnen direct, als de glazuur nog nat is, versierd worden met parels, glitters enzovoort.

Voedingswaarden Voor het recept Geglazuurde kerstkoekjes

Per Portie/Stuk Per 100 g / ml
Energie 758kJ
181kcal
1545kJ
369kcal
Vet 3.78g 7.72g
Koolhydraten 34.48g 70.37g
Eiwit 1.87g 3.82g