Veelgestelde vragen over onze producten
Het bevat Ethanol (dat is de 'gewone' alcohol die ook in drank zit). Bij verhitting verdampt de alcohol en bij de koude bereiding is er zo weinig nodig dat de hoeveelheid alcohol erg klein is.
Bakpoeder moet niet alleen koel en droog bewaard worden, maar ook los van sterk geurende kruiden zoals vanillestokjes, kaneel of vanillesuiker. Als het bakpoeder daar wel bij ligt kan het een roodachtige grijze kleur krijgen. Deze verandering is niet schadelijk voor de gezondheid. De kleurverandering geeft wel aan dat het bakpoeder oud is.
Gemodificeerd is zetmeel dat is voorbewerkt. Door het voorbewerken is het zetmeel gemakkelijker te verwerken. Zo kan het zijn dat het is voorgekookt.
Gemodicifeerd zetmeel is iets anders dan genetisch gemodificeerd zetmeel. Bij genetisch gemodificeerd zetmeel worden de genen van de plant aangepast.
Wij maken geen gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen.
Gelatine wordt gemaakt van dierlijke ingrediënten, huiden en beenderen van runderen, varkens, gevogelte of vis. Bij onze producten maken wij gebruik van runder- en varkensgelatine. Dr. Oetker Gelatine blaadjes, Kwarktaarten en Mon Choutaarten bevatten gelatine gemaakt van varkens.
In onze Wolkentoetjes en in de Cookie & Creamtaart gebruiken wij gelatine gemaakt van runderen.
Gist is een levend organisme dat om actief te worden voedsel, water en de juiste temperatuur nodig heeft. Een deeg gaat rijzen doordat het gist actief wordt. Het voedsel is het in het deeg aanwezige suiker (uit bloem of als suiker toegevoegd). Het water of de melk dat aan een deeg wordt toegevoegd dient handwarm te zijn, hierdoor gaat het deeg sneller rijzen. Gist wordt vooral gebruikt in broodachtige producten. Zoals naast brood en broodjes, oliebollen, pizza en vlaaien. Backin is een samengesteld bakpoeder. Het is geen levend organisme. Een deeg of beslag met Backin gaat pas rijzen wanneer het gebakken wordt. Backin wordt vooral gebruikt in koekjes, cake, appeltaart e.d.
Backin is een samengesteld bakpoeder. Bestaande uit natriumbicarbonaat (E500ii) en dinatriumdifosfaat (E450i). Een andere naam voor natriumbicarbonaat is dubbelkoolzure soda of baksoda. Baksoda reageert tijdens het bakken met het dinatriumdifosfaat hierdoor ontstaat CO2 ( koolzuurgas). Door de gasvorming rijst het deeg of beslag. Natriumcarbonaat is een andere naam voor soda (500i). Soda wordt weinig of niet gebruikt als rijsmiddel.
Gist is een kritische grondstof. Daarom hebben we zes mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.
1 zakje Dr. Oetker Gist is gelijk aan 20-25 gram verse gist.
Een blaadje gelatine is gelijk aan 1,5 gram poedergelatine.
Gelatine is een eiwit. Als een eiwit kookt zal het stremmen en daardoor verliest de gelatine het geleer vermogen.
Dat kan nog één keer. Verwarm de gelatine heel voorzichtig, bij voorkeur au bain Marie (zie tips bij bakken). Na afkoeling zal het opnieuw geleren. Vanzelfsprekend kan een mengsel waaraan slagroom is toegevoegd niet meer verwarmd worden