Flag
Vanille
Het verschil tussen vanille en vanilline

Wat is nou precies het verschil tussen Dr. Oetker Vanillesuiker en Dr. Oetker Bourbon Vanillesuiker? Hoewel de namen op elkaar kunnen lijken, bevatten deze producten twee zeer verschillende ingrediënten.

Wat is vanilline?

Vanilline is de belangrijkste aromatische verbinding die wordt aangetroffen in de vanillestokjes van de vanille-orchidee. Als je de zaden van een peul gebruikt om een ​​gerecht op smaak te brengen, dan gebruik je natuurlijke vanille.

Omdat vanilleplanten alleen onder zeer specifieke omstandigheden kunnen worden geteeld en de geproduceerde hoeveelheid niet voldoet aan de marktvraag, wordt de aromatische verbinding vanilline synthetisch geproduceerd. De kunstmatige smaakstof, die op geen enkele manier onderdoet aan de natuurlijke vanillesmaak, wordt gebruikt in de voedings-, cosmetica- en farmaceutische industrie en wordt als onschadelijk voor de gezondheid beschouwd.

Waar natuurlijke vanillesuiker door de vanillestokjes een lichtbruine of gouden kleur heeft, is vanillesuiker puur wit. Als natuurlijk product van hoge kwaliteit is vanillesuiker veel duurder dan synthetisch geproduceerde vanillinesuiker. Vanillesuiker en Bourbon Vanillesuiker zijn beide even geschikt voor bakken en koken.

Vanillesmaak

Bij het maken van producten met kunstmatige vanille wordt een onderscheid gemaakt tussen vanillearoma en natuurlijk vanillearoma.

Vanillearoma is geen wettelijk gedefinieerde term. Het wordt over het algemeen in een chemisch proces gemaakt van verschillende basismaterialen.

Met natuurlijk vanillearoma komt minstens 95% van het vanillestokje.

Wie een voorkeur heeft voor natuurlijke vanilleproducten, kan ook vanille-extract gebruiken, aangezien 100% van het extract dat in deze kleine flesjes zit, uit het vanillestokje wordt gehaald.