Flag
Inspiratie
Vanille

Als koningin van de specerijen is vanille één van de duurste en populairste specerijen ter wereld. Laat de geurige smaak van vanille je meenemen op reis en leer meer over de geschiedenis van de vanilleplant. Ontdek onze fantastische vanilleproducten en verrukkelijke recepten met die heerlijke vanillesmaak.

Weetjes over vanille

Op onze fascinerende reis door de wereld van vanille leren we allerlei interessante dingen. We hebben hier de belangrijkste feiten en tips voor je op een rijtje gezet.

Hoe spreek je vanille uit?

Als je het woord vanille in het woordenboek zou opzoeken, zou je ontdekken dat het precies zo wordt uitgesproken als het is gespeld - met een hoorbare "l" in het midden. Het woord vanille is terug te voeren op de Franse vanille en de Spaanse vainilla, die letterlijk vertaald worden als kleine peul.

De naam Bourbon vanille komt van het eiland Réunion ten oosten van Madagaskar, dat tot 1974 Île de Bourbon heette en tot op de dag van vandaag de thuisbasis is van het Bourbon vanillestokje.

Waar smaakt vanille naar?

Vanille heeft een zachte, zoete smaak. De sterke smaken van Bourbon vanille variëren van bloemig tot houtachtig en zelfs alcoholische tonen. Vanille heeft een breed scala aan toepassingen in de keuken dankzij het complexe smaakprofiel. Hier is een selectie van zoete en hartige vanille recepten:

Picture - Picture -

Welke kleur heeft vanille?

Vanillestokjes en vanillezaadjes zijn niet geel zoals bijvoorbeeld klassiek vanille-ijs - ze zijn zwart. Zwarte puntjes in vanilleproducten betekent dat er vanillezaadjes of gemalen vanillestokjes zijn gebruikt. De bloemen op vanilleplanten zijn daarentegen heldergeel.

Picture -

Waarom is vanille zo duur?

Met een gemiddelde prijs van 600 euro per kilo is vanille extreem duur. Er zijn verschillende redenen waarom de prijs de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen. Een van de redenen is dat de vraag naar echte vanille is toegenomen, omdat producenten en consumenten steeds meer de voorkeur geven aan natuurlijke producten boven kunstmatige producten met een vanillesmaak.

Lees meer over het brede assortiment aan vanilleproducten, van vanillepasta en vanille-extract tot vanillepoeder en vanillesuiker, ontdek de verschillen tussen deze producten en vind je favorieten!

Wat kan ik maken met vanille?
Welke vanille heb ik nodig?

Ben jij benieuwd welk vanilleproduct het beste past bij jouw recept? Bekijk hieronder onze vanillegids en ontdek welk vanilleproduct jouw bakfeestje compleet maakt! 

Download onze vanillegids

Vanillesuiker

Als je de verfijnde smaak van vanille combineert met witte suiker, krijg je vanillesuiker. Omdat het een losse consistentie heeft, kan het worden gebruikt in zowel droge als vloeibare recepten. Het is vanillesuiker die slagroom zijn klassieke zoete vanillesmaak geeft. Dr. Oetker Bourbon Vanillesuiker is populair onder zowel professionele bakkers als de gemiddelde bakker.

 

Bourbon-vanillesuiker is anders dan vanillinesuiker. We leggen de verschillen tussen de twee producten hier uit.

Vanille-extract

Vanille-extract met zijn intense smaak is een van de meest populaire vanilleproducten die in keukens worden gebruikt. Verschillende fabrikanten bieden vanille-extract met en zonder alcohol aan. Met een vloeibare consistentie is Dr. Oetker  bourbon vanille-extract perfect voor lichte desserts en cake.

Vanillepasta

Vanillepasta geeft jouw baksel een intense vanillesmaak. De gladde gel is gemakkelijk te verwerken in zoet gebak, desserts en crèmes. Dr. Oetker Bourbon Vanillepasta heeft de zwarte puntjes die kenmerkend zijn voor vanille en is perfect voor recepten met een vloeibare consistentie zoals klassiek vanille-ijs.

Dr. Oetker vanille producten

(5 producten)