Flag
Vanille Producten
Vanillepasta

Als je ooit in de keuken bent geweest om vanillestokjes uit te schrapen om puddingen te maken of vanillesuiker hebt gebruikt om vochtige cakes te maken, dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van vanillepasta - het zit in kleine buisjes en staat met de rest op de bakplaat van de vanilleproducten. Maar wat zit er eigenlijk in deze buisjes vol met iets dat ‘vanillepasta’ heet? Waar is vanillepasta voor geschikt en kun je het zelf thuis maken? We vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is vanillepasta?

Vanillepasta is meestal een pasta gemaakt van vanille-extract en geëxtraheerde vanillezaadjes en heeft de consistentie van een dikke siroop. De kenmerkende zwarte vlekjes in vanillepasta kunnen worden toegevoegd met behulp van geëxtraheerde vanillezaadjes.

Waar gebruik je vanillepasta voor?

Vanillepasta wordt voornamelijk gebruikt in zoet gebak, desserts en crèmes. De eenvoudigste manier om het af te meten, is met een theelepel - als je de lepel een beetje verwarmt, verandert dit de consistentie van de pasta, waardoor het gemakkelijker wordt om ermee te werken.

Het komt ook steeds vaker voor om hartige recepten te zien met een subtiele vanillesmaak. Als je vanillepasta in hartige gerechten gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kleine hoeveelheden gebruikt om een ​​vleugje vanille te krijgen.

Vervangen van vanillepasta

Geen vanillepasta bij de hand? Geen probleem. Hoewel bepaalde vanilleproducten geschikter zijn voor bepaalde recepten, kun je ze met een paar kleine aanpassingen vervangen.

  • Schraap gemakkelijk de vanillemerg uit het vanillestokje.
  • Als je vanillepasta wilt vervangen door vanille-extract, is een theelepel vanillepasta gelijk aan een theelepel vanille-extract.
  • Als u vanillesuiker vervangt door vanillepasta, is een 1: 1-vervanging mogelijk, hoewel de smaak in vergelijking iets minder intens zal zijn. Als u vanillesuiker in een zoet recept gebruikt, is het ook belangrijk om te onthouden om de rest van de suiker die in het recept wordt gebruikt, te verminderen met de hoeveelheid vanillesuiker die wordt gebruikt.

Kopen en bewaren van vanillepasta

Vanillepasta is te vinden op de bakafdeling van goed gesorteerde supermarkten. Dankzij de hersluitbare tube waarin Dr. Oetker Vanillepasta wordt geleverd, kun je eenvoudig de gewenste hoeveelheid naar smaak toevoegen. De pasta moet op een droge, donkere plaats worden bewaard en niet boven kamertemperatuur.

Zelf thuis vanillepasta maken

Gebruik je liever hele vanillestokjes? In een paar simpele stappen maak je zelf vanillepasta. Onze video laat je stap voor stap zien hoe je het moet doen.

Recept voor ca. 230 g vanillepasta

 

Ingrediënten:

 

  • 6 vanillestokjes
  • 100 g bruine suiker
  • 100 ml water

 

Bereidingswijze:

  • Snijd de houtachtige uiteinden van de vanillestokjes af. Snijd de peulen in stukjes van ca. 1 cm lang.
  • Breng water en suiker in een pan aan de kook en laat ca. 1 minuut. Voeg het suiker- en watermengsel en de gehakte peulen toe aan een hittebestendige blender en pureer fijn op hoge stand.
  • Schenk de warme vanillepasta in een schone, afsluitbare pot en laat afkoelen. Sluit af en laat afkoelen.

  

De zelfgemaakte vanillepasta is enkele weken houdbaar in een afsluitbare pot. Het is belangrijk om altijd een verse, schone lepel te gebruiken, omdat anders ongewenste ziektekiemen in de pasta kunnen komen.