Wij gebruiken cookies om deze site optimaal te laten werken. Graag vragen wij jouw akkoord om gebruik te blijven maken van cookies. Meer informatie.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op!

Veelgestelde vragen over onze producten

Bevat Dr. Oetker Aroma alcohol?

Het bevat Ethanol (dat is de 'gewone' alcohol die ook in drank zit). Bij verhitting verdampt de alcohol en bij de koude bereiding is er zo weinig nodig dat de hoeveelheid alcohol erg klein is.

Mijn bakpoeder heeft een roodachtige grijze kleur. Kan ik het nog gebruiken?

Bakpoeder moet niet alleen koel en droog bewaard worden, maar ook los van sterk geurende kruiden zoals vanillestokjes, kaneel of vanillesuiker. Als het bakpoeder daar wel bij ligt kan het een roodachtige grijze kleur krijgen. Deze verandering is niet schadelijk voor de gezondheid. De kleurverandering geeft wel aan dat het bakpoeder oud is. 

Wat is gemodificeerd zetmeel?

Gemodificeerd is zetmeel dat is voorbewerkt. Door het voorbewerken is het zetmeel gemakkelijker te verwerken. Zo kan het zijn dat het is voorgekookt.

Gemodicifeerd zetmeel is iets anders dan genetisch gemodificeerd zetmeel. Bij genetisch gemodificeerd zetmeel worden de genen van de plant aangepast.

Wij maken geen gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen.

Waar wordt gelatine van gemaakt?

Gelatine wordt gemaakt van dierlijke ingrediënten, huiden en beenderen van runderen, varkens, gevogelte of vis. Bij onze producten maken wij gebruik van runder- en varkensgelatine. Dr. Oetker Gelatine blaadjes, Kwarktaarten en Mon Choutaarten bevatten gelatine gemaakt van varkens.

In onze Wolkentoetjes en in de Cookie & Creamtaart gebruiken wij gelatine gemaakt van runderen.

Wat is het verschil tussen Backin en Gist?

Gist is een levend organisme dat om actief te worden voedsel, water en de juiste temperatuur nodig heeft. Een deeg gaat rijzen doordat het gist actief wordt. Het voedsel is het in het deeg aanwezige suiker (uit bloem of als suiker toegevoegd). Het water of de melk dat aan een deeg wordt toegevoegd dient handwarm te zijn, hierdoor gaat het deeg sneller rijzen. Gist wordt vooral gebruikt in broodachtige producten. Zoals naast brood en broodjes, oliebollen, pizza en vlaaien. Backin is een samengesteld bakpoeder. Het is geen levend organisme. Een deeg of beslag met Backin gaat pas rijzen wanneer het gebakken wordt. Backin wordt vooral gebruikt in koekjes, cake, appeltaart e.d.

 

Is Backin hetzelfde als natriumcarbonaat of baksoda?

Backin is een samengesteld bakpoeder. Bestaande uit natriumbicarbonaat (E500ii) en dinatriumdifosfaat (E450i). Een andere naam voor natriumbicarbonaat is dubbelkoolzure soda of baksoda. Baksoda reageert tijdens het bakken met het dinatriumdifosfaat hierdoor ontstaat CO2 ( koolzuurgas). Door de gasvorming rijst het deeg of beslag. Natriumcarbonaat is een andere naam voor soda (500i). Soda wordt weinig of niet gebruikt als rijsmiddel.

Mijn gistdeeg rijst niet goed, hoe kan dit?

Gist is een kritische grondstof. Daarom hebben we zes mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.

1. Bij Gist is het belangrijk dat de ingrediënten op kamertemperatuur worden toegevoegd. 2. Het gistdeeg mag niet op de tocht of een koude vloer staan. 3. Als het gistdeeg op een te warme plek staat rijst het te goed. Het deeg wordt zo luchtig dat het deeg weer inzakt. 4. Het deeg bevat te weinig water. Hierdoor kan het moeilijk rijzen. 5. Het deeg bevat te veel zout. Een dubbele hoeveelheid zout zorgt ervoor dat het deeg nauwelijks nog rijst. 6. Het toegevoegde water of de melk was te warm. Bij toevoeging van hete vloeistoffen zal gist niet of weinig rijzen.

Wat is de verhouding tussen verse gist en Dr. Oetker Gist?

1 zakje Dr. Oetker Gist is gelijk aan 20-25 gram verse gist.

Wat is de verhouding tussen poedergelatine en Dr. Oetker Gelatine?

Een blaadje gelatine is gelijk aan 1,5 gram poedergelatine.

Waarom mag je Gelatine nooit koken?

Gelatine is een eiwit. Als een eiwit kookt zal het stremmen en daardoor verliest de gelatine het geleer vermogen.

Kan ik Gelatine nog een keer opwarmen?

Dat kan nog één keer. Verwarm de gelatine heel voorzichtig, bij voorkeur au bain Marie (zie tips bij bakken). Na afkoeling zal het opnieuw geleren. Vanzelfsprekend kan een mengsel waaraan slagroom is toegevoegd niet meer verwarmd worden