Flag

Broodhaantje

1 stuk
Gemiddeld
40
Het leukste om zelf te maken voor Pasen: Een broodhaantje voor op de Palmpaasstok of gewoon lekker voor tijdens de Paasbrunch.
Logo Image
Baktips
Liever broodkranjes in plaats van een broodhaantje. Maak van het deeg twaalf rollen van ongeveer 25 cm lang. Maak telkens van drie rollen een vlecht. Maak van de vlechten kransjes en leg ze op een ingevette bakplaat. Dek het deeg af met folie en laat het op een warme plaats rijzen tot het ongeveer twee keer zo hoog is geworden. Bestrijk het deeg met melk en bak de kransjes ongeveer 15 minuten.
Extra informatie
Een beetje meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Picture - Hero image

Ingrediënten

Bakgerei
melk om te bestrijken
4Eierschalen (leeg)
4Geverfde eieren
Voor het deeg
500 gKristalbloem (Koopmans)
1 zakjeDr. Oetker Gist
75 gsuiker
1 zakjeDr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
snufjezout
75 gboter of margarine (gesmolten lauwe)
250 mlmelk (lauwwarm)
rozijnen of hazelnoot

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Gist
Picture - Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
1

Het deeg maken

Zeef de bloem boven een kom. Doe er de gist bij en meng dit zorgvuldig met de suiker, vanillesuiker en het zout. Voeg de gesmolten boter en de lauwe melk toe. Klop alle ingrediënten met de mixer eerst op de laagste, daarna op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een glad beslag. Als het deeg plakkerig is, voeg dan nog een beetje bloem toe. Let op dat het niet te veel is, het deeg moet zacht blijven.

2

Deeg laten rijzen

Dek het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Kneed het deeg nog een keer door met de mixer op de hoogste stand.

3

Voor de haan

Maak van tweederde van het deeg een rol van 45 cm lang. Snijd de rol in tien gelijke stukken (3 voor de kop en de hals en 7 voor de romp). Houd eenderde van het overgebleven deeg apart. Maak van tweederde ook een rol van 45 cm lang, snijd deze in 28 gelijke stukjes.

4

Afmaken van het broodhaantje

Vet een bakblik in en leg daarop alle stukjes deeg in de vorm van een haan. Rol voor de vleugels het deeg dun uit. Maak van de rest van het deeg kleine balletjes en leg deze als kam en snavel op de haan. Druk 1 rozijn of hazelnoot als oog in het deeg. Laat de haan op een warme plek rijzen, tot deze twee keer zo groot is. Druk 4 lege, ingevette halve eierschalen in de staart. Bestrijk de haan met melk en zet bak het brood in de oven. Verwijder de lege eierdoppen in de staart van de haan na het bakken en leg mooi geverfde eieren ervoor in de plaats.

Baktijd: 20 - 30 Minuten

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 220 °C

Temperatuur heteluchtoven: 200 °C

Baktips

  • Liever broodkranjes in plaats van een broodhaantje. Maak van het deeg twaalf rollen van ongeveer 25 cm lang. Maak telkens van drie rollen een vlecht. Maak van de vlechten kransjes en leg ze op een ingevette bakplaat. Dek het deeg af met folie en laat het op een warme plaats rijzen tot het ongeveer twee keer zo hoog is geworden. Bestrijk het deeg met melk en bak de kransjes ongeveer 15 minuten.