Flag

Kerstkoekjes met cookie Icing

10 - 15 koekjes
Gemiddeld
40
Maak eens leuke van die leuke kerstkoekjes versierd met een royal cookie icing.
Extra informatie
Een beetje meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Picture - Hero image

Ingrediënten

Voor de koekjes
35 gmargarine
mespuntjezout
1 zakjeDr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
100 gbasterdsuiker (witte)
1ei kamertemperatuur
200 gbloem
Voor de royal icing
400 gpoedersuiker
10 geiwitpoeder
60 mlwater
1 pakDr. Oetker Kleurstoffen
Extra nodig
beslagkom
mixer met gardes
plasticfolie
bloem voor bestuiven werkblad
deegroller
bakplaat met bakpapier
ongeveer 5 - 6satéprikkers

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
Picture - Dr. Oetker Kleurstoffen
1

Maak het koekjesdeeg

Klop de margarine met de suiker, de vanillesuiker en het zout luchtig.

2

Voeg het ei toe en mix tot het het ei helemaal is opgenomen. Roer er dan met een spatel de bloem door en kneed met schone handen snel tot een samenhangend deeg. Maak er een bol van, maak hem iets plat en pak het koekjesdeeg in huishoudfolie. Leg het een uur in de koelkast.

3

Koekjes bakken

Verwarm de oven voor.

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 170 °C

Temperatuur heteluchtoven: 160 °C

4

Leg de plak koekjesdeeg op een bebloemd werkblad en rol uit tot ongeveer ½ centimeter dik. Steek er met een koekjesvormpje rondjes uit. Als je geen koekjesvormpjes hebt, kun je ook een klein glas met smalle rand gebruiken. 1/3 van de rondjes halveer je. Dit worden straks de partjes. Maak van de restjes deeg weer een bol en rol opnieuw uit. Steek ook hier weer koekjes uit. Ga door tot het deeg op is.

5

Bak de koekjes 20-30 minuten (afhankelijk van de oven en de dikte van het koekje). Keer halverwege de baktijd de bakplaat (voorste koekjes liggen dan achterin en achterste koekjes voorin) om ze gelijkmatig bruin te bakken. De koekjes zijn gaar als ze met een vinger over de bakplaat te schuiven zijn (niet meer plakken).

Baktijd: 20 - 30 Minuten

6

Laat de koekjes afkoelen

Laat de koekjes buiten de oven op een rooster helemaal afkoelen en verpak ze in een luchtdichte koektrommel.

7

Maak je eigen royal cookie icing

Roer in een schaaltje de poedersuiker met het eiwitpoeder en het water. Meng eerst 9/10 van het water door het poeder. Voeg de rest van het water pas aan het einde druppelsgewijs toe als alles goed gemengd is. De icing heeft de juiste structuur wanneer je een lepeltje uitneemt, dit teruggiet in het schaaltje, en de icing binnen 10 seconden weer een glad oppervlak heeft.

8

Koekjes decoreren met Cookie Icing

Doe de helft van je royal icing in een spuitzak met een klein rond spuitmondje. Pak een koekje en spuit met witte icing een randje langs de randen van de koekjes. Houd een paar mm aan de buitenkant vrij want de glazuur loopt nog iets uit. Laat de koekjes even 10 minuten rusten. Vul daarna het hele koekje met de witte cookie icing.

9

Verdeel de overige icing over twee bakjes. Kleur een bakje icing groen met een paar druppels gele en een drupje blauwe kleurstof. Kleur het andere bakje icing rood met een paar druppels rode kleurstof.

10
Picture - kerstkoekjes stap 1.jpg

Maak met de rode gekleurde cookie icing stippen op de koekjes zoals op de foto. Trek er een streepje door met een sateprikker. Zo krijg je een mooi kerst randje.

11
Picture - Kerstkoekjes stap 2.jpg

Teken met de groen gekleurde cookie icing de grove vorm van een kerstboom en maak met een sateprikker de takken zoals op de foto. Je kunt ook hulstblaadjes maken met rode besjes.Versier de kerstkoekjes zoals jij ze het leukst vindt.

12

Droogtijd

Laat de koekjes 2 uur drogen.