Om jouw bezoek nog toegankelijker en persoonlijker te maken, gebruiken Dr. Oetker Nederland B.V. en Koopmans B.V. op al hun domeinen cookies. De cookies worden gebruikt voor het analyseren en verbeteren van de websites en sociale media, om er voor te zorgen dat aan jouw relevante informatie of andere interessante content wordt getoond. Wil je meer weten over deze cookies, klik op “Meer informatie”. Door verder te gaan op de website of door hiernaast op toestemming te klikken, geef je aan toestemming te geven voor het gebruik van cookies op onze websites en ondubbelzinnige/uitdrukkelijke toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens die met deze cookies zijn verzameld. Meer informatie.

Berlinerbollen

Wie kent ze niet? Berlinerbollen gevuld met zoete jam. Zo maak je de Berlinerbollen ze helemaal zelf.

6 - 8 stuks

Wat bakervaring gewenst 40 Minuten

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor het recept Berlinerbollen

Voor het deeg:

500 g bloem
1 zakje Dr. Oetker Gist
30 g suiker
1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker
1 tl Dr. Oetker Amandel Aroma
2 eieren
1 eidooier
100 g margarine (gesmolten)
125 ml melk (lauwwarm)

Om te bestrijken:

1 eiwit
300 g jam naar keuze

Bakgerei:

plantaardige olie om in te frituren
poedersuiker

Bereiding

Bereiding

1

Het berlinerbollen deeg:

Doe de bloem in een mengkom en meng het met de gist. Voeg de suiker, vanillesuiker, aroma, eieren, eigeel, gesmolten boter en melk toe. Meng het geheel met een mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen.

Baktijd: ongeveer 1 - 2 Min.

2

De berlinerbollen laten rijzen:

Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm. Maak uit het deeg met een ronde steker (of de rand van een glas) cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Bedekt de helft van de cirkels in het midden met een beetje jam. Bestrijk de randjes van deze cirkels met een beetje eiwit. Leg een andere cirkel (zonder jam) erop en druk de deegranden goed aan. Leg de cirkels op een met bloem bestoven bakplaat om te rijzen. Dek de cirkels af met plasticfolie. Laat de berlinerbollen rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen.

3

Berlinerbollen bakken:

Verhit de olie. Doe de bollen voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de bollen circa 1 minuut (met de deksel op de pan) tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de bollen om en bak ze (met open deksel) aan de andere kant goudbruin. Laat de bollen op keukenpapier of een taartrooster uitlekken en iets afkoelen. Bestrooi de berlinerbollen met gezeefde poedersuiker.

Voedingswaarden Voor het recept Berlinerbollen

Per portie/stuk Per 100 g / ml
Energie 32557kJ
7674kcal
1054kJ
248kcal
Vet 10g 0.3g
Koolhydraten 999.99g 60g
Eiwit 18g 0.6g