OUR WORLD

Focus op Grondstoffen

We hebben grondstoffen geïdentificeerd waarvoor duurzaamheid niet altijd volledig gegarandeerd is of die van bijzonder belang zijn voor onze stakeholders.


Uit de vragen van onze consumentendienst blijkt duidelijk dat de belangstelling van consumenten voor duurzamere consumptie toeneemt. Grondstoffen van dierlijke oorsprong en grondstoffen die typisch afkomstig zijn uit ecologisch kwetsbare regio's of regio's waar de naleving van eerlijke arbeidsvoorwaarden onzeker of ondoorzichtig is, zijn van bijzonder belang.

Aan bepaalde grondstoffen hebben we bijzonder hoge duurzaamheidseisen gesteld.

Dienovereenkomstig hebben we vereisten gedefinieerd voor het verbeteren van de sociale en ecologische compatibiliteit voor bepaalde grondstoffen in de Dr. Oetker Food Standard, naast de vereisten uit de leveranciershandleiding en de gedragscode voor leveranciers.

Cacao

Dr. Oetker gebruikt verschillende soorten cacao en chocolade. Het bedrijf koopt deze grondstoffen veelal al verwerkt in en dus niet rechtstreeks uit de teeltlanden. Om ervoor te zorgen dat aan de internationale arbeidsnormen wordt voldaan, wordt sinds 2018 in Duitsland alleen duurzaam geteelde en UTZ-gecertificeerde cacao ingekocht voor alle vervaardigde of aangekochte producten. De omschakeling zou eind 2020 wereldwijd moeten plaatsvinden. Dit is vooral bedoeld om het probleem van dwangarbeid en kinderarbeid uit te sluiten en ervoor te zorgen dat eerlijke lonen worden betaald.

Voor onze bakproducten die worden geproduceerd in Leeuwarden kopen wij vanaf halverwege 2016 UTZ gecertificeerde cacao in. In 2016 was 12% van onze totale hoeveelheid cacao UTZ gecertificeerd. UTZ is een keurmerk voor onder andere duurzamere cacao. Boeren worden getraind om duurzame landbouwtechnieken te gebruiken met respect voor hun medewerkers en het milieu.

Palmolie

Palmolie is vanwege zijn eigenschappen een zeer populaire grondstof: het is smaakloos, hittestabiel, heeft een lange houdbaarheid en hoeft bijvoorbeeld niet chemisch uitgehard te worden om de gewenste consistentie te krijgen. Daarom is de wereldwijde vraag naar palmolie de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit heeft in het verleden geresulteerd in een toename van de teeltgebieden, vooral in de belangrijkste tropische teeltgebieden zoals Maleisië of Indonesië door illegale kap en verbranding van regenwouden - gecombineerd met negatieve effecten op het milieu, de biodiversiteit en de lokale bevolking. .


Naast de RSPO-certificering hebben we steeds meer gekeken naar mogelijke alternatieven voor het gebruik van palmolie. In een groot aantal van onze producten hebben we palmolie ingeruild voor andere plantaardige oliën, bijvoorbeeld Vitalis Knusper Mueslis, Pizza Ristorante en Pizza Tradizionale. Bij andere producten en grondstoffen is ruilen om kwaliteitsredenen of onvoldoende beschikbaarheid bij de leveranciers echter niet zo eenvoudig. Een volledige overstap naar andere oliën lijkt vanuit ecologisch perspectief geen zinvol alternatief; het probleem zou worden verergerd door de noodzaak om het areaal voor andere soorten olie uit te breiden. Daarnaast zijn er voor veel van de betreffende oliesoorten, zoals kokosolie of sheavet, nog geen normen vergelijkbaar met de RSPO. Dit betekent dat het momenteel moeilijk is om de mogelijke ecologische en ook sociale gevolgen in de producerende landen in te schatten. Om deze redenen blijven we proberen de consumptie van palmolie zo laag mogelijk te houden, maar achten we volledig vermijden momenteel niet haalbaar en ook niet verstandig.

Vlees- en worstproducten, evenals eieren en eiproducten

De Dr. Oetker Food Standard definieert verschillende eisen met betrekking tot dier- en soortbescherming: Wij kopen sinds 2008 uitsluitend kip, eieren en eiproducten in van de stal. Daarnaast verwijzen wij onze leveranciers die vlees of vleesproducten leveren nadrukkelijk door naar de EU-wijd verbod op het gebruik van antibiotica als vetmestingshulpmiddel of vetmestversneller, dat sinds 2006 in de hele EU van kracht is.

In 2016 stapten we in Leeuwarden voor onze bakmixen over van scharreleipoeder naar eipoeder van vrije uitloopeieren. Dat zijn eieren van kippen die overdag buiten in de open lucht kunnen lopen. Deze kippen hebben een afwisselender leven dan kippen die alleen in de stal kunnen scharrelen. We zijn begonnen met de bakmixen die wij in Nederland produceren. Daarmee was in 2016 63% van onze hoeveelheid eipoeder afkomstig van vrije uitloopeieren.

Daarnaast werken we aan een toekomstbestendig concept dat tot doel heeft de transparantie binnen de supply chains te vergroten en de complexiteit ervan te verminderen. Tegelijkertijd beoogt het concept het dierenwelzijn verder te verbeteren bij de productie van de grondstoffen die dr. Oetker gebruikt. Dit omvat ook het varkensvlees dat op de Duitse productielocaties wordt verwerkt, bijna volledig kwaliteitsvlees dat is gecertificeerd door de Qualität und Sicherheit GmbH (QS). Via het QS-systeem wordt het vlees getest op voedselveiligheid en naleving van de normen voor veehouderij in alle stadia van productie en verwerking, waarvan sommige ook verder gaan dan de wettelijke vereisten.

Dr. Oetker heeft zich ten doel gesteld om voor 2025 uitsluitend kippenvlees in te kopen voor haar producten die in Europa worden verkocht, dat in ieder geval voldoet aan de criteria van het European Broiler Initiative. Deze criteria gaan verder dan de wettelijke vereisten. Zo is een maximale bezettingsdichtheid van 30 kilogram per vierkante meter toegestaan, in tegenstelling tot 42 kilogram per vierkante meter volgens de Europese wetgeving.

Voor het Nederlandse aandeel van de Ristorante Pollo, Big Americans BBQ Chicken, Culinaria Thai Chicken Style, Pizzaburger BBQ Chicken en Yes it’s PIZZA Bloemkoolbodem kopen we kip met het 1 ster Beter Leven keurmerk in.

Tonijn

Met de Dr. Oetker Food Standard formuleert het bedrijf duidelijke eisen aan de leveranciers van de tonijn die we gebruiken voor onze pizza's. We beperken ons tot visserijmethoden die de zogenaamde bijvangst tot een minimum beperken. Dit omvat bijvoorbeeld het niet gebruiken van speciale visuitrusting (zogenaamde visaggregatieapparatuur, FAD's) en dolfijnvriendelijke vismethoden. Dit draagt ​​aanzienlijk bij aan de bescherming van de gezondheid van dolfijnen, die bij het vangen vaak gewond raken zonder passende maatregelen. Dr. Oetker eist daarom overeenkomstige certificaten van haar leveranciers (dolfijnvrij en FAD-vrij).

Om duurzaam visbeheer te bevorderen, werkt Dr. Oetker samen met de Marine Stewardship Council (MSC) en gebruikt hij op de juiste wijze gecertificeerde tonijn voor individuele producten. De MSC beheert 's werelds bekendste ecologische certificerings- en etiketteringsprogramma voor duurzame visserij. De MSC heeft haar criteria inmiddels uitgebreid met sociale aspecten. Naast de ecologische normen moet elke MSC-gecertificeerde visserij nu specificeren welke regels en mechanismen ze gebruikt om dwangarbeid en kinderarbeid uit te sluiten. Door producten met het blauwe MSC-keurmerk aan te bieden en te kopen, ondersteunen bedrijven en consumenten verantwoorde visserij over de hele wereld.

In 2016 stapten we over op MSC gecertificeerde tonijn voor de Dr. Oetker Big Americans en de Dr. Oetker Tradizionale pizza’s. Producten met het blauwe MSC keurmerk zijn bereid met vis die duurzaam is gevangen door een MSC gecertificeerde duurzame visserij. Deze visserijen dragen bij aan het behoud van gezonde vispopulaties en ecosystemen. Ook zorgen ze ervoor dat we ook in de toekomst nog steeds van vis kunnen genieten. Alle niet MSC gecertificeerde tonijn moet dolfijnvriendelijk gevangen zijn en uit gebieden komen waar geen overbevissing plaatsvindt.

Eind 2016 zijn wij voor onze pizza’s ook overgestapt op ASC-gecertificeerde zalm en garnalen. Kweekvis draagt bij aan het behoud van het wilde visbestand van deze soorten maar kan ook voor vervuiling zorgen. Het ASC-keurmerk is voor gekweekte vis en stelt eisen op het gebied van verantwoord voer en milieu. Ook zijn er eisen voor sociale omstandigheden voor medewerkers van kwekerijen en het welzijn van de vissen.

Cookies- en analytische instellingen

We zouden het fijn vinden als je ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe je onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij je gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde content of aanbiedingen op hun platforms. Als je hiermee akkoord gaat, klik je op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. Je kunt op elk moment van gedachten veranderen en je toestemming intrekken.

Noodzakelijke Cookies

We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Omdat deze cookies noodzakelijk zijn kunnen ze niet uitgeschakeld worden.

Altijd actief
Analytics en personalisatie

Daarnaast willen we graag meer weten over hoe je onze website gebruikt om deze voor jou en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.

Ja

no

(Re-) Marketing / gegevensuitwisseling met derden

Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op jouw behoeften, verzamelen we hoe je op onze website komt en hoe je omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor jou te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om je account of profiel op hun platform te personaliseren.

Ja

no