Flag

Basbousa (Oosters theegebak)

12 - 16 taartpunten
Gemakkelijk
20
Maak eens basbousa. Dit oosters theegebak is heerlijk met een kopje (verse) munt thee.
Logo Image
Baktips
Het is het meest authentiek als je de basbousa bakt in een vierkant bakblik. Je kunt de basbousa natuurlijk ook bakken in een springvorm.
Extra informatie
Een beetje meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Picture - Hero image

Ingrediënten

Bakgerei
1 flesjeDr. Oetker Bakspray of boter
mixer met gardes
bakblik
bakpapier
Voor het gebak
125 gsuiker
100 gboter of margarine (op kamertemperatuur)
100 gDr. Oetker Tarwegriesmeel
75 mlwater
2eieren
200 ggemalen kokos
1 zakjeDr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
snufjezout
Voor de stroop
100 gsuiker
50 mlwater
1 elhoning

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
1

Voorbereiden

Plaats een rooster onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Vet het bakblik in met boter of Dr. Oetker Bakspray en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Laat het bakpapier wat uitsteken om de koek na het bakken makkelijk uit de vorm te kunnen tillen.

Baktijd: ongeveer 25 Minuten

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 180 °C

Temperatuur heteluchtoven: 160 °C


Het Basbousa deeg

Meng de boter en de suiker en klop het ca.1 minuut met de mixer op de hoogste stand iets luchtig. Voeg het Tarwegriesmeel, water, eieren, gemalen kokos, vanillesuiker en zout toe. Meng het geheel met de mixer goed door elkaar. Verdeel het basbousa deeg over de bodem van de vorm.

2

Bakken

Bak de basbousa in ca. 25 minuten gaar en goudgeel. Laat bij gebruik van een springvorm de ring na het bakken zitten.

3

De siroop

Breng de suiker met het water en de honing aan de kook in een pannetje. Kook de stroop als de suiker gesmolten is nog ca. 1 minuut door. Giet de stroop over het gebak. Laat het goed afkoelen en snijd het in puntjes of in stukjes van ca. 4 bij 4cm.

Baktips

  • Het is het meest authentiek als je de basbousa bakt in een vierkant bakblik. Je kunt de basbousa natuurlijk ook bakken in een springvorm.